Hvordan læser du?

22. oktober / Akademiske biblioteker

Ikke alle studerende foretrækker stilhed

Et akademisk bibliotek giver de studerende det perfekte studiemiljø, især fordi den information og de ressourcer, de skal bruge for at bestå deres eksamen og løse deres opgaver, er lige ved hånden.

Nogen studerende foretrækker at læse hjemme, mens andre foretrækker at samarbejde i en gruppe. Når man planlægger design og opbygning af et akademisk bibliotek er det derfor vigtigt, at man tilgodeser de forskellige læsebehov. Der skal både være stille læseområder, hvor de studerende kan fokusere og læse individuelt, og et socialt område, hvor de studerende kan diskutere og samarbejde.

Darmstadt Akademiske Bibliotek, Tyskland
Newport Universitet, Wales, Storbritannien
Queen Mary Universitet, London, Storbritannien

Plads til både store og små

18. juni / Skolebiblioteker

Dalum Bibliotek

Skolebiblioteker er hovedsageligt indrettet til børn i aldrene mellem 5 og 16 år, afhængigt af aldrene på eleverne på den tilhørende skole. Børn ændrer sig meget gennem disse alderstrin, og derfor er det vigtigt, at biblioteket er tilpasset både de mindste, de største og naturligvis dem imellem.

Skolebiblioteket kan være placeret centralt på skolen og kan derfor ligge i et område, eleverne passerer flere gange om dagen.

Skolebiblioteket kan også være en integreret del af et offentligt bibliotek - et kombineret bibliotek. Et kombineret bibliotek skal både møde kravene fra de brugere, der kommer i løbet af dagen for f.eks. at læse aviser og samtidigt have plads til mange skole-elever på én gang.

Et sted for alle

18. december / Offentlige biblioteker

Herning Bibliotek

Et offentligt bibliotek er et sted for alle, og derfor skal mange forskellige målgruppers krav og behov imødekommes. Biblioteket inddeles derfor i mange forskellige zoner. Der skal være en zone for børnene, hvor de kan lege og nyde bøgernes magiske verden, en zone for teenagere hvor de kan hænge ud og nyde biblioteket på deres præmisser, en zone for forældre som ønsker at finde den nyeste bestseller, og en zone for bedsteforældre der vil følge med i de seneste nyheder.

Selv den mest disciplinerede studerende har brug for en velfortjent pause

23. november / Akademiske biblioteker

Kunstakademiet i Oslo, Norge

Biblioteket bliver et hjem væk fra hjemmet

For studerende er biblioteket det sted man går hen, når man skal læse til eksamen eller forberede en opgave. Det er et samlingssted for information, et stille fristed hvor man kan studere, samt et studiemiljø for gruppearbejde og debat. I eksamensperioden kan den studerende bruge mange, mange timer i biblioteket, og på den måde kan biblioteket blive hans eller hendes andet hjem.

Det er derfor meget vigtigt for et akademisk bibliotek at afveje behovet for læseområder med behovet for sociale områder, da selv den mest disciplinerede studerende har brug for en pause eller et skud koffein. Et uformelt område med bløde stole og afslappede møbler er et perfekt sted for den studerende at tage sig en velfortjent pause og nyde en kop kaffe samt en snak med sine medstuderende.