Mød børnene i børnehøjde

23. august / Børnezone

Møbler i børnestørrelse, et perfekt match til børnebiblioteket

Kan du huske hvor stort alting var, dengang du var barn? Verden var et uudforsket område, der ventede på at blive opdaget, og du længtes efter den dag du kunne gå på eventyr, uden at behøve at skulle følges med en voksen.

For at opmuntre barnets nysgerrighed og uafhængighed skal et børnebibliotek være i børnehøjde. Reolerne skal have en højde, hvor børnene kan nå selv de øverste hylder, borde og stole skal passe perfekt til barnet, og udstillede bøger skal være i øjenhøjde. Alt dette skal gøres, for at børnene føler, at alt er lavet specielt til dem, og at de kan nyde alt det, biblioteket tilbyder, uden at være afhængig af mor eller far.

Bliv inspireret her...

Kom ind i zonen

4. december / Studiezone

Shirley biblioteket i Storbritannien

Forskellige studerende studerer på forskellige måder

Behovet for studiezoner i biblioteket stiger da mange studerende bruger biblioteket til både individuelt og gruppestudie.

Dog kan det være forskelligt hvad de studerende forventer af en studiezone. Nogle studerende behøver kun et bord, en stol og mulighed for stikkontakter til deres computer, uanset placering i biblioteket. Andre har måske brug for et stille område, som er placeret langt væk fra støj og uro.

Det er derfor vigtigt at imødekomme de forskellige behov ved at tilbyde studiezoner til både individuelt og gruppestudie, hvor disse zoner placeres i henholdsvis sociale og stille områder af biblioteket. 

Dagens overskrifter …

23. november / Avis/tidsskriftszone

Aviser og tidsskrifter kan vises på mange interessante måder

Når du skal beslutte dig for, hvordan du vil vise aviser og tidsskrifter, skal du huske på de mange forskellige størrelser og former, de findes i. De forskellige størrelser og tykkelser vil påvirke dit valg af display og vil i sidste ende kunne gøre en stor forskel mellem at have en pæn og ryddelig tidsskriftszone eller en rodet og uindbydende zone.

Puteaux bibliotek i Frankrig
Ørestad bibliotek i Danmark

Én indgang - flere funktioner

23. november / Indgangszone

Del indgangen ind i forskellige zoner

Indgangszonen er et perfekt område til at udstille nyheder og nye udgivelser. Zonen kan også bruges som temaområde og til informationstavler. Da bibliotekerne mere og mere bliver et sted, folk mødes og hænger ud, kan det være en god idé at etablere et venteområde med afslappede siddepladser tæt ved indgangen. Eventuelt kan man også placere en lille café her.

Tommerup bibliotek
Hamar bibliotek i Norge
Knivsta bibliotek i Sverige

Der er en superhelt i ethvert barn

23. november / Spillezone

Nes bibliotek i Norge

Bring superhelten til live gennem den spændende verden af spil

Nutidens biblioteker er steder, hvor børn kan engagere og fordybe sig i både lærdom og underholdning.

En spillezone i et bibliotek skal reflektere den spændende verden, hvori spillene foregår. Brug grafik, levende farver og seje møbler for at bringe spillenes verden til live. Tæpper kan også bruges til at afgrænse spillezonen, og ikke alene giver et tæppe akustiske fordele, det giver også børnene friheden til at tage skoene af og virkeligt blive involveret i sjov og leg.

Ved tydeligt at afgrænse spillezonen bliver det let at se hvad området er designet til, og ældre børn samt teenagere vil hurtigt føle ejerskab for området.

Der var engang …

17. august / Børnezone

… et bibliotek, der ønskede at invitere alle små børn ind i bøgernes magiske verden.

Bibliotekarerne tænkte meget over, hvordan de kunne lokke børnene ind i alle de magiske eventyr, der var gemt på siderne i deres bøger. De sagde til hinanden og sig selv : ”Lad os skabe et sted, der bringer eventyret til live! Et sted, hvor der er plads til fantasi, oplevelser og udforskning. Et sted hvor der bliver fortalt historier, hvor der bliver lært, læst og leget”.

De hamrede og malede og skabte en vidunderlig have, hvor børnene kunne opleve glæden ved bøger. Lige så snart det sidste søm var slået i, kom de små børn fra alle ender og kanter for at høre de historier, der blev fortalt. De blev fortryllede og henrykte over det fantastiske univers, der blev skabt af bøgerne, og før de vidste af det var de fanget af bøgernes magiske verden. De voksede op mens de blev fyldt med viden og latter, og selvfølgelig levede de alle lykkeligt til deres dages ende!