Lad bøgerne sælge sig selv

4. december / Ubemandede åben bibliotek

Spændende displays med bøger er vigtige i ubemandede åbne biblioteker

I ubemandede åbningstider er der ikke nogen bibliotekar til stede til at forklare og guide læserne, og derfor er det vigtigt at bøgerne kan sælge sig selv. Placering af bøger på displayenheder eller skrå hylder bryder den monotone række af bøger og kan hjælpe biblioteksbrugeren til at vælge læsestof, idet deres opmærksomhed kan fanges af de flot designede forsider.

Ligesom i supermarkedet, hvor produkter placeres tæt ved kassen eller indgangen for at friste køberne, efterligner nutidens biblioteker dette ’shop-koncept’ og placerer ’quick choices’ og nyheder tæt ved indgangen eller skranken. Det gør det nemmere for biblioteksbrugeren at vælge en bog, som biblioteket udstiller og anbefaler. Disse display fjerner besværet og gætteriet ved at finde en god bog ved at lade bogforsiderne sælge sig selv.

Hayridge Bibliotek, Storbritannien
Manchester City Bibliotek, Storbritannien

Kom ind og betjen dig selv

23. november / Ubemandede åben bibliotek

Hamar Bibliotek, Norge

Selvbetjeningsbiblioteker giver biblioteksbrugere adgang uden for normal åbningstid

Via en kombination af teknologi som RFID og automatiske lån-og-returneringsborde er ’Åbent bibliotek’ blevet en trend, der tillader biblioteksbrugere adgang til biblioteket uden for de bemandede åbningstider.

Indretningen af et ’Åbent bibliotek’ er som indretningen i et traditionelt bibliotek, men som regel med et mere åbent og rummeligt udtryk, der både giver biblioteksbrugeren et hurtigt overblik over biblioteket samt en følelse af sikkerhed og komfort. For at imødekomme ubemandede åbningstider bevæger mange biblioteket sig væk fra store informationsdiske og erstatter dem med små, bokslignende diske, der er spredt ud over biblioteket og kan bruges, når det er bemandet.