Der er ingen grund til at spørge om vej

5. november / Skiltning

Tydelig skiltning styrer biblioteksbrugeren i den rigtige retning

Vi kender alle følelsen af ikke at kunne finde vej, og inderst inde vil de fleste hellere selv finde vej end spørge.

Og derfor er skiltning så vigtig i et bibliotek. Skiltene giver biblioteksbrugerne den information, de har brug for til at finde det, de søger, uden at skulle ulejlige bibliotekaren.

Vejledende skilte eller informationstavler placeret ved bibliotekets indgang vil hurtigt og nemt hjælpe biblioteksbrugeren ind i den rigtige zone. Og når først brugeren er i den rigtige zone vil tydelig hyldeskiltning hurtigt hjælpe ham eller hende med at finde det, han eller hun søger.

Longsight Bibliotek, Storbritannien
Manchester City Bibliotek, Storbritannien

Hvordan læser du?

22. oktober / Akademiske biblioteker

Ikke alle studerende foretrækker stilhed

Et akademisk bibliotek giver de studerende det perfekte studiemiljø, især fordi den information og de ressourcer, de skal bruge for at bestå deres eksamen og løse deres opgaver, er lige ved hånden.

Nogen studerende foretrækker at læse hjemme, mens andre foretrækker at samarbejde i en gruppe. Når man planlægger design og opbygning af et akademisk bibliotek er det derfor vigtigt, at man tilgodeser de forskellige læsebehov. Der skal både være stille læseområder, hvor de studerende kan fokusere og læse individuelt, og et socialt område, hvor de studerende kan diskutere og samarbejde.

Darmstadt Akademiske Bibliotek, Tyskland
Newport Universitet, Wales, Storbritannien
Queen Mary Universitet, London, Storbritannien

Mød børnene i børnehøjde

23. august / Børnezone

Møbler i børnestørrelse, et perfekt match til børnebiblioteket

Kan du huske hvor stort alting var, dengang du var barn? Verden var et uudforsket område, der ventede på at blive opdaget, og du længtes efter den dag du kunne gå på eventyr, uden at behøve at skulle følges med en voksen.

For at opmuntre barnets nysgerrighed og uafhængighed skal et børnebibliotek være i børnehøjde. Reolerne skal have en højde, hvor børnene kan nå selv de øverste hylder, borde og stole skal passe perfekt til barnet, og udstillede bøger skal være i øjenhøjde. Alt dette skal gøres, for at børnene føler, at alt er lavet specielt til dem, og at de kan nyde alt det, biblioteket tilbyder, uden at være afhængig af mor eller far.

Bliv inspireret her...

Plads til både store og små

18. juni / Skolebiblioteker

Dalum Bibliotek

Skolebiblioteker er hovedsageligt indrettet til børn i aldrene mellem 5 og 16 år, afhængigt af aldrene på eleverne på den tilhørende skole. Børn ændrer sig meget gennem disse alderstrin, og derfor er det vigtigt, at biblioteket er tilpasset både de mindste, de største og naturligvis dem imellem.

Skolebiblioteket kan være placeret centralt på skolen og kan derfor ligge i et område, eleverne passerer flere gange om dagen.

Skolebiblioteket kan også være en integreret del af et offentligt bibliotek - et kombineret bibliotek. Et kombineret bibliotek skal både møde kravene fra de brugere, der kommer i løbet af dagen for f.eks. at læse aviser og samtidigt have plads til mange skole-elever på én gang.

Skab opmærksomhed med accessories

12. marts / Display og udstilling

Sådan ændrer dit biblioteks udtryk fra kedelig til det modsatte

En ny håndtaske, en skinnende halskæde eller farverige sko – de rigtige accessories kan skabe opmærksomhed og nemt ændre dit biblioteks udtryk fra kedelig til det modsatte.

Så hvorfor ikke bruge accessories for at tilføje dit bibliotek nyt krydderi? Som f.eks. vores farverige, fluorescerende “in-between” index bogadskillere eller vores ”wave” bog-display.  

Det kan være “mission impossible” at organisere indholdet i din håndtaske, men vi lover, at med disse accessories kan du få både krydderi og organisation til dit bibliotek.

Se mere i vores webshop

Waves displays i neon farver
Waves displays i neon farver

Et sted for alle

18. december / Offentlige biblioteker

Herning Bibliotek

Et offentligt bibliotek er et sted for alle, og derfor skal mange forskellige målgruppers krav og behov imødekommes. Biblioteket inddeles derfor i mange forskellige zoner. Der skal være en zone for børnene, hvor de kan lege og nyde bøgernes magiske verden, en zone for teenagere hvor de kan hænge ud og nyde biblioteket på deres præmisser, en zone for forældre som ønsker at finde den nyeste bestseller, og en zone for bedsteforældre der vil følge med i de seneste nyheder.

Lad der blive lys

4. december / Lys

Det rette lys kan skabe den perfekte stemning

Lad dig ikke begrænse til kedelig standard belysning. I dag kan du vælge imellem mange kreative og spændende lyssystemer og derved skabe den helt rigtige stemning.

Rentemestervej bibliotek i Kulturhuset Bispebjerg Nordvest, København, Danmark
Nes Bibliotek, Norge

Fremhæv bøgerne

4. december / Lys

Eccles Bibliotek, Storbritannien

Moderne LED lys er en simpel og effektiv måde at løse dårlig belysning

Belysning kan ofte være et problem i et bibliotek, og det kan være vanskeligt at skelne en bog fra en anden, især i dårligt belyste hjørner eller på de nederste hylder. I stedet for at installere ny loftbelysning kan installering af LED lys på selve hylderne være en god løsning på dette problem.

Installering af LED lys på hylderne vil fremhæve hver hylde og gøre det nemmere at læse titlerne på bøgernes ryg. Det vil også modernisere din reol og kan skabe et sofistikeret look.

Søg altid professionel hjælp, når du skal vælge lys. 

Bliv inspireret af arkitekturen

4. december / Indretning og arkitektur

Lad biblioteksbygningens arkitektur påvirke dit valg af møbler og stil

Lad arkitekturen af biblioteksbygningen inspirere bibliotekets indretning. Indarbejd den historiske, den moderne eller den specielle arkitektur af bygningen og skab en sammenhængende indretning.

Rentemestervej bibliotek i Kulturhuset Bispebjerg Nordvest, København, Danmark
Rentemestervej bibliotek i Kulturhuset Bispebjerg Nordvest, København, Danmark
Rentemestervej bibliotek i Kulturhuset Bispebjerg Nordvest, København, Danmark

Lad bøgerne sælge sig selv

4. december / Ubemandede åben bibliotek

Spændende displays med bøger er vigtige i ubemandede åbne biblioteker

I ubemandede åbningstider er der ikke nogen bibliotekar til stede til at forklare og guide læserne, og derfor er det vigtigt at bøgerne kan sælge sig selv. Placering af bøger på displayenheder eller skrå hylder bryder den monotone række af bøger og kan hjælpe biblioteksbrugeren til at vælge læsestof, idet deres opmærksomhed kan fanges af de flot designede forsider.

Ligesom i supermarkedet, hvor produkter placeres tæt ved kassen eller indgangen for at friste køberne, efterligner nutidens biblioteker dette ’shop-koncept’ og placerer ’quick choices’ og nyheder tæt ved indgangen eller skranken. Det gør det nemmere for biblioteksbrugeren at vælge en bog, som biblioteket udstiller og anbefaler. Disse display fjerner besværet og gætteriet ved at finde en god bog ved at lade bogforsiderne sælge sig selv.

Hayridge Bibliotek, Storbritannien
Manchester City Bibliotek, Storbritannien

Selvbetjeningsstationer

4. december / Teknologi

Shirley bibliotek i Storbritanien

Gør det muligt for biblioteksbrugerne at hjælpe sig selv

I dag har de fleste biblioteker installeret selvbetjeningsstationer hvor bibliotekets brugerne selv kan låne og returnere materialer, uden at skulle have hjælp af en bibliotekar. Disse stationer placeres ofte ved indgangen/udgangen, da det er det mest praktiske for brugeren.

Design din reol til at afspejle identiteten af dit bibliotek

4. december / Reolfunktioner

Skift almindelige, lige hylder ud med mere interessante funktioner

Reolsystemer behøver ikke at være begrænsede til lige hylder. Du kan gøre dine biblioteksreoler mere spændende ved at skabe et specialdesignet system, der passer til identiteten af dit bibliotek, ved at skifte almindelige hylder ud med hyldekomponenter med forskellige funktioner. Og ved at tilføje forskellige funktioner stiger reolens fleksibilitet. 

Er der behov for sted hvor brugerne kan sidde og kigge i bøgerne? Så kan du udskifte hylderne med en bænk. Eller skift en hylde ud med en udtrækskrybbe, skrå hylder eller et udtrækningsbord … mulighederne er endeløse.

 

Christiansfeld bibliotek i Danmark
Holte bibliotek i Danmark
Ismanning bibliotek i Tyskland

Bøger på display

4. december / Display og udstilling

Fremhæv og udstil bestemte samlinger

Udstilling af bøger og andre biblioteksmaterialer er en god måde at fremhæve bestemte samlinger. Du kan skabe interesse ved at udstille nyheder, bøger skrevet af en bestemt forfatter eller måske temabaseret materiale.

Avedøre Bibliotek, Danmark
Tangenten Bibliotek, Nesodden, Norge

Utallige muligheder for både placering og funktion

4. december / Graphics

Grafik kan placeres på rigtigt mange forskellige materialer i biblioteket og kan have forskellige funktioner

Grafik er en sjov måde at kombinere indretning og navigation. Både voksne og børn forstår grafikkens visuelle natur, hvilket giver mange muligheder når et bibliotek skal indrettes.

Grafik på gulvet er en interessant og ofte uventet måde at fortælle de besøgende, hvad de skal gøre og hvor de skal gå hen.

Grafik kan også placeres på glasvægge og skillevægge rundt om kontorer og konferencerum, hvilket giver en fornemmelse af et privatområde uden helt at være lukket af. Specialdesignet grafik kan placeres på reoler eller gavle, hvor grafikken kan fortælle en lille historie og hjælpe med at skabe og afgrænse specifikke zoner. Den rigtige grafik vil kunne hjælpe biblioteksbrugeren til at finde de rigtige bøger, uden brug af tekst.

Hjørring Bibliotek, Danmark
Grenoble Bibliotek, Frankrig
Craigmillar Bibliotek, Storbritannien

Kom ind i zonen

4. december / Studiezone

Shirley biblioteket i Storbritannien

Forskellige studerende studerer på forskellige måder

Behovet for studiezoner i biblioteket stiger da mange studerende bruger biblioteket til både individuelt og gruppestudie.

Dog kan det være forskelligt hvad de studerende forventer af en studiezone. Nogle studerende behøver kun et bord, en stol og mulighed for stikkontakter til deres computer, uanset placering i biblioteket. Andre har måske brug for et stille område, som er placeret langt væk fra støj og uro.

Det er derfor vigtigt at imødekomme de forskellige behov ved at tilbyde studiezoner til både individuelt og gruppestudie, hvor disse zoner placeres i henholdsvis sociale og stille områder af biblioteket.